tirsdag 3. desember 2019

Etiopia, Urix og advent

I begynnelse av november pakket Eline sekken og dro avsted til Etiopia for å være stand-in som evaluatør for et av NMS sine prosjekter der. WEWEP er et prosjekt som har gått i siden 2012 og er støttet av Norad. Målene er blant annet å bekjempe kvinnelig omskjæring og andre skadelige tradisjoner, og å myndigjøre kvinner. Det ble en 2 ukers tur på landsbygda vest i Etiopia der vi besøkte kvinnegrupper, kirkeledere og ungdomsklubber i 5 ulike synoder.

Mer informasjon og artikler om WEWEP-prosjektet finnes på NMS sine sider.
Addis Ababa er full av gamle bobler og ladaer.


Lån på 300 kroner

Det var utrolig inspirerende å se og høre historiene til noen av damene i selvhjelpsgruppene. De har fått et lån på 300 kroner og opplæring i sparing og businessplanlegging. Noen har greid å bygge seg opp litt etter litt, og har greid å sende familiemedlemmer på skole, men ikke minst har mange av dem fått større selvtillit og troen på seg selv og andre kvinner. Flere har fått og tatt lederansvar, og tør mer å stå opp for seg selv. En av kvinnene i en av samtalegruppene fortalte:
- Før var vi fanget i hjemmet, vi kunne ikke gå hvor vi ville. Men nå sitter vi her og snakker til og med til utlendinger!
Gjennom alle aktivitetene i prosjektet får deltagerene opplæring i skadene ved kvinnelig omskjæring. Dette er en kulturell tradisjon som er svært vanlig. Flere sier nå et de ikke vil kutte døtrene sine, men det er enda en lang vei å gå. Tradisjonen står sterkt og det er mange ordtak som brukes for å forsvare tradisjonen som at kvinner som ikke er omskjært vil bli gale og knuse alt i huset etc. En jente i en av dramaklubbene fortalte at hun hadde overtalt foreldrene hennes til å omskjære henne da hun var 6 år selv om søsteren hennes hadde advart henne. Nå er hun 18 år og prøver sine 2 yngre søstre om å ikke la seg omskjære.
Medlemmene i selvhjelpsgruppa i Gimbii venter i skyggen mens Marit Mjøsneset i NMS fotograferer.
Gudstjeneste i Boji: Før søndagsskolen kommer alle barna frem og blir bedt for.

Gerilja i bushen og NRK på besøk

Besøket i den første menigheten, Beghi, måtte vi avlyse dagen før. Her hadde det vært opptøyer mellom politi og opprørere som kjemper for uavhengighet. Videre fikk vi høre at soldater hadde lett etter opprørere uten for NMS sitt hus i Boji bare noen dager etter at vi hadde dratt dit fra. På vei til den siste byen vi skulle besøke kjørte vi gjennom en landsby der man holdt på å rydde veien for stein. Noen hadde laget en veisperring, men heldigvis var den så godt som demontert av politi og militæret før vi skulle passere. Dessverre vurderte da sjåførene våre at vi skulle avlyse avtalen med NRKs Afrikakorrespondent Ida Titlestad Dahlback som skulle komme for å intervjue noen som har vært med i prosjektet. Heldigvis fikk vi ordnet det til at Ida og prosjektrådgiver Marit Breen fikk reise til en annet sted prosjektet har arbeid uken etter. Vi håper på god omtale på NRK Urix i forbindelse med fredsprisutdelingen til statsminister Abiy 10. desember.
Prosjektleder Jeritu (tv), sjåførene Elias og Jalal og regnskapsfører Gamashi nyter injerra og rått kjøtt til frokost. Det ble knekkebrød og cola på Eline.


Nytt ansvar for Eline

Eline har fått utvidet sitt ansvarsområde til ikke bare å omfatte skole, helse og miljøarbeid i Kamerun, men også i andre land. Foreløpig er det bestemt at hun skal følge opp et av prosjektene i Etiopia innen jordbruk og arbeid med minoriteter. Da passet det fint med evalueringsturen for å få treffe staben i prosjektet og hierarkiet i bistands- og utviklingsorganisasjonen til Mekane Yesus kirken.
Stab i GreenLIP-prosjektet og ansatte i kirkens utviklingsavdeling.

Hjem til sol og advent

Det var godt å komme hjem til Ngaoundere igjen etter over 2 uker på reise. Særlig Gunnar var godt fornøyd med å slippe å være alenepappa lenger. Sol og shortsvær til tross, vi prøver å lage det julekoselig likevel. Adventskransen er operativ og adventskalenderkonseptet er i gang. Målet er å lage en gave hver dag som ungene kan få dele ut til en eller annen. De har foreløpig klart å ikke pakke opp gavene selv, vi håper det fortsetter slik. 
Årets adventstake.

Thanksgiving med amerikanske venner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar